onsdag 25 mars 2009

Köttätare har högre risk för olycksfall

SvD skriver att köttägare lever kortare.

"Skillnaden var tydlig för såväl den totala dödligheten – plus 31 procent för de som åt mest kött – som för särskilda dödsorsaker som cancer och hjärtsjukdomar."

När vi går till den vetenskapliga artikeln bakom nyheten finner vi att den femtedel av män som ätit mest kött sägs ha 22% högre risk för död av cancer, 27% ökad risk för död av hjärtsjukdomar och 26% högre risk för död av olycksfall.

Olycksfall? Var inte detta en studie som visade ett medicinskt samband mellan kött och dödsorsaker?

Nej. Detta är en observationsstudie där man gått ut med en enkät om livsstil (med 124 frågor) till 3.5 miljoner amerikaner, fått ca en halv miljon svar och sedan följt upp sjukdom och dödsfall hos dessa under 10 år.

I USA har "red meat" haft varningsflagg i många år och de personer som ätit mest kött kan förmodas vara de som brytt sig minst om sin hälsa. De visar sig också ha rökt mest, ätit mest, varit mest överviktiga, motionerat minst, osv. Intressant nog har de druckit minst alkohol. Inte helt överraskande har denna grupp högre dödlighet, men hur skall vi kunna veta vilken andel av överdödligheten, om någon, som beror på köttätandet?

Artikelförfattarna har tvättat sina resultat med statistiska metoder för att försöka eliminera andra orsaker till dödlighet. Metoderna är kritiserade och kan göra det möjligt att dra till synes hållbara slutsatser ur helt slumpmässiga data.

Trots dessa konster kvarstår dolda orsakssamband. Ett samband mellan köttätande och dödlighet i olycksfall är uppenbart nonsens, som artikelförfattarna också försöker bortförklara. Det är viktigt att förstå att alla övriga samband som presenteras är av samma slag. Artikeln ger oss inga sakliga skäl att tro att köttätande i sig orsakar ett förkortat liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar